GESCHIEDENIS 30 JAAR BRADERIE

IN LAGE ZWALUWE

 
 
















HOME

 


Van de voorzitter braderiecommissie

Voor de 30e keer de braderie, dit is een mijlpaal. 25 maal onder de vlag van Harmonie en Drumband "Deugd Veredelt de Kunst" en nu alweer voor de 5e keer onder de vlag van muziekvereniging "Alliance". Hoewel dit niet helemaal juist is, want "Alliance" is opgericht in september 2000. Maar het enthousiasme was zo groot dat wij in 2000 over heel wat meer helpende handen konden beschikken. Ook hier had de fusie zijn positieve uitwerking. Vele leden en ook niet leden hebben zich in de afgelopen jaren voor de braderie ingezet. Zonder dit enthousiasme is het niet mogelijk geweest om het zolang vol te houden.
De opbrengsten van de braderie zijn altijd een zeer welkome aanvulling geweest op de begroting van de vereniging, dat is trouwens nu nog zo. Ik weet niet hoelang wij hier nog mee door kunnen gaan, wat mij betreft nog tot in lengte van jaren. Het wordt wel steeds moeilijker en duurder om een en ander te organiseren, maar wij blijven positief.
Langs deze weg wil ik een ieder die zich, hoeveel jaren dan ook, heeft ingezet voor de braderie, hartelijk bedanken en spreken wij het volgende af:
WIJ BLIJVEN MET ONS ALLEN VOLHOUDEN.

Wil Zoetmulder.


















Geschiedenis
De eerste braderie vond plaats op 14 augustus 1976, in het kader van het 90-jarig bestaan van Harmonie en Drumband "Deugd Veredelt de Kunst". Deze braderie vond plaats aan het Plantsoen. Het organiserend comité, Thieu Hermus, Jan Beljaars, Cees Rongen, Piet Meyers, Piet Bossers en Jan van der Weele, had alle reden om vrolijk te kijken. De braderie bracht namelijk f 3200,-- op om de kas van "Deugd Veredelt de Kunst" te spekken. Niet minder verheugd was ook de toenmalige voorzitter Willem Smits, want in de voorgaande jaren had de vereniging ook mindere financiële jaren gekend. Door het grote succes was al snel duidelijk dat deze braderie niet eenmalig was.
De braderie is vervolgens verplaatst naar de Olmhof en Koning Gustaaf Adolfstraat. Op deze locatie wordt de braderie nog steeds gehouden. Met de kermis er bij in de Pastoor van Hooijdonklaan en de Gelderlandlaan is het een mooi jaarlijks terugkerend evenement geworden.
Door het verplaatsen van de locatie is het bestaan van de biertent in het leven geroepen. Op deze locatie was geen horeca aanwezig. Er is wat af vergaderd over zeilen, stalen pijpen enz. Het mocht natuurlijk niet te veel kosten. In een later stadium hebben wij ook maar zelf onze eigen glazen gekocht, ieder jaar verdwenen er van die mooie bierglazen die wij hadden gehuurd.


Zo is er ook een eigen toiletwagen gekomen en zelfs eigen koeien en recentelijk ons eigen terras. Al deze spullen hebben in de loop der jaren een opslagplaats gehad, bij o.a..Wim Smits, Hennie Smits en Ad Pals. Nu vandaag aan de dag huren wij de biertent, de toiletwagen is van ouderdom ingestort en de koeien hebben we verkocht.

De barspullen hebben nu hun plaatsje gevonden bij Jan en Inge Tabak en het terras bij Bart van de Veeke.

Vele spektakels hebben in de loop der jaren de braderie opgeluisterd. Het zijn er te veel om op te noemen. Eén is wel leuk om te vermelden. In 1978 een demonstratie precisiespringen door de Parachutistenclub Seppe. Deze club is in 2000 weer uit de lucht komen vallen met een koffertje waarin de naam van de nieuwe vereniging zat, namelijk Muziekvereniging "Alliance", bedacht door Jan Tabak.

De braderie is altijd opgeluisterd geweest door vele muziekgezelschappen, zo was het standaard dat Fanfare Excelsior altijd een rondwandeling verzorgde, de overige bandjes werden in de eerste jaren geregeld door Jos Koreman, dit waren dan weer bandjes waarbij zij als Bayerische Dorfkapelle hadden opgetreden en die dan als tegenprestatie op de braderie kwamen optreden.
De Bayerische Dorfkapelle speelt nog steeds op onze braderie en als vaste waarde kunnen verder genoemd worden "Het beginnersorkest" en de Familie Van Geel uit Made.


Een niet belangrijk onderdeel waren de kraampjes. In de beginjaren is er veel samen gewerkt met de Zwaluwse Middenstand, dit was een enorme organisatie, later is het overgegaan naar commerciële firma's. Bij de ene waren wij wat gelukkiger dan bij de andere.

Een vast onderdeel is altijd geweest de kramen voor verenigingen en niet commerciële instanties. Vele verenigingen hebben in de loop de jaren op de braderie gestaan.




















Ook bijzondere braderieën. Zoals vermeld het 90-jarig bestaan in 1976, in 1986 het 100-jarig bestaan, in 1996 het 110 jarig bestaan.
Ook heel bijzonder was 2000: deze braderie was in het kader van de fusie van Fanfare Excelsior en Harmonie en Drumband "Deugd Veredelt de Kunst". 2002 was wederom een hoogtepunt, de onthulling van het nieuwe vaandel van Muziekvereniging "Alliance".



In 2004 was het hoogtepunt het bezoek van De Harmonie uit Kozmin, Polen.
de onthulling van het nieuwe vaandel

Presentatoren
Cees Rongen heeft jarenlang de braderie gepresenteerd. Hij deed dit altijd met zijn eigen charme, een interviewtje hier en daar, na Cees heeft Jack van der Heijden een paar jaar het roer overgenomen en nu zijn we al weer een aantal jaren gelukkig met Bert Jan Kavelaars.

Cees, beginnersorkest, P Gruijters, en dirigent J. Visser

Wist U dat ...
- Wij in de 30 jaar braderie vijf burgermeesters hebben versleten? Van de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe: W. de Vet, P. Gruijters en G. de Groot
Van de gemeente Drimmelen: J. Elzinga en Mw. N. Jacobs.
- Cees Rongen, als hij om een drankje vroeg van Joke Rongen of Wil Zoetmulder een scheutje martini kreeg met een heleboel water. Dat Cees in de loop van de dag zijn eigen drankje maar ging regelen.
- Wil Zoetmulder in paniek raakt als de presentator zoek is. Cees was meestal gewoon even gaan rusten bij Tonny Bossers, Jack was nooit zoek en Bert Jan doet dan een rondje braderie met de familie

Rommelmarkt
Hoe is het begonnen?
Op weg naar ons werk vertelde ik aan Willem van Boxel, dat ik naar een rommelmarkt was geweest in Breda. Is dit wat voor de Harmonie? Willem van Boxel reageerde enthousiast met "ik ga hiermee naar het bestuur" Twee weken later kwam Wim Smits bij mij met de vraag of ik dat leuk vond. Het antwoord was meteen "ja". Zo wordt je marktmeester. Iedereen heeft thuis wel gebruikte spullen die geld waard zijn. De 1e rommelmarkt was in 1976 bij het negentigjarig bestaan van de Harmonie. Ik geniet enorm van de rommelmarkt. Iedereen is ieder jaar weer in zijn of haar nopjes met een opbrengst van een paar duizend gulden. Zo is het 30 jaar gegaan.

Een leuk verhaal.
Mijn buurman Koos Hoevenaar kwam met een doos schaatsen aan zetten voor de rommelmarkt. Zaterdag op de rommelmarkt kwam vader Hoevenaar van de Groenendijk. "Jantje ik geef 25 gulden voor die doos schaatsen". Op zondag was het koffie drinken op de Groenendijk. Daar kwam de doos met schaatsen te voorschijn. Leuk voor de kinderen, zei vader Hoevenaar. Iedereen blij.

Jan Voermans

Wist u dat...
- Jan in al die jaren één keer niet de hele dag aanwezig is geweest op de rommelmarkt. Dat was de 1e rommelmarkt in 1976, toen moest hij 's middags weg om dat zijn zwager werd geïnstalleerd als pastoor in Kaatsheuvel. Verder is hij altijd aanwezig geweest.
- Jan al jaren de publiciteits- borden die overal worden geplaatst, schildert?
- het schuurtje van Jan eigenlijk een opslagruimte is voor de muziekvereniging. De ene markt is nog niet voorbij, of men komt al weer spullen aan bieden voor de volgende.
- de werkplaats van Willem Smits ook jarenlang heeft gediend als opslagruimte.
- wij vele boeren in de omgeving dank verschuldigd zijn voor het beschikbaar stellen van tractor met wagen en de mogelijkheid om de spullen een week bij hen op te slaan.
- Paul Lagerweij de plattegronden voor de ophaalroutes verzorgt. Dat hij er ieder jaar weer op hamert dat er genoeg vrijwilligers moeten zijn voor het ophalen. En dat dit ieder jaar weer op zijn pootjes terechtkomt.
- vele leden en overige vrijwilligers voor dag en dauw moeten opstaan om te zorgen dat de "rommel" op tijd op de markt is.


Marktmeester Jan Voermans

De pannenkoekenkraam, vanaf het begin tot heden een vast onderdeel van de braderie. Jarenlang heeft Mw. Nel Smits over deze kraam de scepter gezwaaid, haar pannenkoeken waren beroemd. Zij werd altijd bijgestaan door de echtgenoten van andere bestuursleden zoals Joke Rongen en Cor Beljaars. Deze kraam doet tevens dienst voor de verzorging van alle medewerkers die zich inzetten voor het welslagen van de braderie.

In de beginjaren had de harmonie een kraam waar je kon ballengooien. Ieder jaar weer een probleem om het aantal blikken bij elkaar te krijgen. En het was steeds weer spannend waar de ballen gebleven waren. John Norbart zorgde altijd dat dit weer opgelost werd.

Koemelken. "De Zwaluwse Kampioenschappen Koemelken", jarenlang is deze activiteit een vaste waarde geweest op de braderie en altijd gesponsord door de Rabobank.

Wist U dat...
Marcel Hoeven de oppermeester betreffende de spenen van de koeien was. Hij wist precies waar hij nieuwe moest kopen en hoe ze te bevestigen.






De Brandweer. Vele braderieën heeft de brandweer acte de presence gegeven, het ene jaar met demonstraties van het materieel, het andere jaar weer met spuitspelletjes voor kinderen, presentatie van jeugdbrandweer enz.

Touwtrekken Op de blo(o)te knietjes
Ergens in mei 1982 kwam Peter van Zundert een beetje schoorvoetend bij ons om te vragen of ik wellicht zin en tijd had om als scheidsrechter samen met hem de Eerste Zwaluwse Kampioenschappen Touwtrekken te organiseren. Omdat ik volgens Will (mijn vrouw) toch nooit nee kon zeggen besloot ik tot een volmondig ja.
Wist ik veel dat hiermede voor de komende zestien jaren alle juni- maanden in het teken van de door Harmonie Deugd Veredelt de Kunst te organiseren Zwaluwse touwtrekkampioenschappen zouden komen te staan. Wij, Peter net zo min als ik, hadden geen flauw benul dat dit het begin van iets heel moois was.
Wij spraken af om in ieder geval goed voor de dag te komen en zochten beiden een mooi, passend scheidsrechterspakje. Peter ging naar Gerard Martens en Joske Pals had bijna de ideale maten voor mij.
Tot onze grote verbazing, natuurlijk na enkele indringende telefoontjes, bleken er voldoende teams het lef te hebben om voor de gehele Zwaluwse gemeenschap het risico te lopen om op het eerstvolgende spreekuur van de huisartsen te moeten verschijnen.
Gelukkig bleken ook de eerstelijnstrekkers (Fysio, 2 huisartsen, tandarts en twee assistenten) zelf zo sportief te zijn om zich in te schrijven als deelnemende ploeg en hierdoor met alle ins en outs op de hoogte te zijn.
Samen met enkele bestuursleden werden diverse avonden besteed aan de loting. Diverse clubs hadden met verschillende teams ingeschreven en het was voor de wedstrijdleiding een duidelijke zaak dat de finale onmogelijk mocht gaan tussen twee ploegen van één bedrijf, wijk of vereniging. Naar eer en geweten hebben Peter en ik de loting achteraf altijd nogmaals gecontroleerd door een gulden in de lucht te gooien. En wat bleek: het klopte altijd….
Wij hadden ons voorgenomen om in ons zwarte scheidsrechterspak, met tevens voor beiden een mooie zwarte pet, dusdanig veel autoriteit uit te stralen dat er geen enkele twijfel kon bestaan aan onze beslissingen. En verdomd, het werkte. Al die zware, uitermate gespierde touwtrekkers luisterden en lieten zich zelfs gewillig een stuk terugduwen door Peter en na enkele keren zelfs door mij. Fantastisch gevoel was dat voor ons…
Ook het officiële voorstellen voor de finalepartijen was al een happening op zich. Wij als wedstrijdleiding (later aangevuld met Rob van der Ven) stonden dan ook in het midden om voorgesteld te worden aan alle burgemeesters welke wij al die jaren hebben versleten. Ging het van: Dag Burgemeester, ik ben Baske van der Stelt…. Dat weet ik ... zei dan de burgemeester.
Die verschillende burgemeesters hebben ook altijd een geweldige inbreng gehad op deze dag. Ze mochten ook altijd de prijsuitreiking aan de hand van de wedstrijdleiding verrichten. En diverse malen hebben wij daarbij groot plezier gehad. Zo in het jaar 1987 dat Peter Gruyters het op beide Zwaluwes voor het zeggen had, heeft hij diverse malen de krant gehaald door zich boos te maken als buurgemeentes de naam Hooge Zwaluwe met één "o"tje spelden. Dan reageerde hij als de gebeten hond. Vol vreugde zagen Peter van Zundert en ik op de nieuwe, door de gemeente geschonken beker dan ook dat deze was geschonken door de gemeente Hoge en Lage Zwaluwe. Grijnzend lieten wij dit aan Peter Gruyters zien. Die verschoot van kleur en probeerde mij die beker te ontfutselen. Dat lukte dus niet.. en in een kleine toespraak van zo'n tien minuten heb ik alle aanwezigen uitgelegd dat zelfs een gemeentebestuur wel eens een 'o'tje te weinig gebruikt. Deze beker moest hij, met een rood gezicht, tot op de bodem leeg drinken.
Wij als wedstrijdleiding zijn er trots op dat wij zonder welke manipulatie dan ook, gedurende zo'n zestien jaar deze wedstrijden hebben mogen begeleiden. Hierbij hebben wij ook nooit het economische aspect uit het oog verloren en mede getracht om de baromzet ook naar een hoog peil te tillen. Bijna altijd wonnen de sterkste teams, een enkele keer de slimste.

En wij hadden alles, maar dan ook alles voor het zeggen. Jammer, maar wij zijn bang dat dit nooit meer terugkomt en daarom ...... danken wij de hemel op onze blo(o)te knietjes dat wij dit hebben mogen meemaken.

Bas van der Stelt

Na het stoppen van het touwtrekken is er in 1998 een uitstapje gemaakt naar de Zwaluwse versie van het Friese fierljeppen.
Dit was wel spectaculair maar voor de braderiecommissie niet voor herhaling vatbaar. Tot twee keer toe is die dag, en het regende al pijpenstelen, het bassin waarover men moest springen, leeggelopen omdat de elektriciteit uit viel.

Wist U dat ...
Margreet Norbart toen de moedigste vrouw van de vereniging was. Zij deed tenminste een poging om te springen. Helaas niet gehaald, dus een nat pak.

Vanaf 1999 kennen wij de Zwaluwse kampioenschappen levend tafelvoetbal. Het uitstapje naar het fierljeppen was wel leuk, maar wij waren tot de conclusie gekomen dat er toch meer charme uitgaat van een teamsport.

Een van de stuwende krachten achter dit spel is Inge Tabak. Zij heeft de laatste jaren steun gekregen van Annemiek Bos en niet te vergeten het scheidsrechtersteam onder leiding van Ad Verhoeven, wat een wisselende samenstelling heeft. Vaste waarde is in ieder geval Niels van der Stelt. Zo zie je maar weer, de appel valt niet ver van de boom.


De Harmoniekraam.
Naast de pannenkoekenkraam nu al weer een aantal jaren de harmoniekraam. Deze kraam wordt altijd verzorgd door de activiteitencommissie van de vereniging. Marjon Verwater is de coördinator. Steevast, ergens begin juni, krijgen wij allemaal tijdens de repetitie een briefje toe gestopt waarop vermeld staat welk artikel er aangeleverd moet worden voor de "beroemde mand".

Wist U dat ...
Wil Zoetmulder een bloedhekel had aan het rad van avontuur? Mary de Graaf heel enthousiast lootjes ging verkopen en een jaar later het eens was met Wil.

Harde werkers
Alle leden van de vereniging die zich inspannen voor de braderie, zijn harde werkers. Maar bijzonder zijn wel om te noemen John Norbart en André Hoeven. Bij de eerste vergadering rond de braderie kan John zich al behoorlijk druk maken. Hij houdt al jaren een mapje bij, waarin hij alles opschrijft wat niet vergeten mag worden en wat verbeterd kan worden ten opzichte van het voorgaande jaar. John coördineert al jarenlang de opbouw- en afbreekploeg. André is gewoon onze duizendpoot.

Wist u dat...
- John Norbart al dagen van te voren naar de lucht kijkt, of we regen krijgen en dat hij dit op de dag van de braderie tot 18.00 uur om de vijf minuten doet.
- John al jaren gestopt is met roken, maar tijdens de braderie de nodige sigaretjes paft van Wil Zoetmulder.
- wij in alle jaren André één keer boos hebben gezien. Was wel terecht.
- Daan Ligthart regelmatig het braderieterrein heeft schoongeveegd.


Wat ook heel belangrijk is, is het bijhouden van de financiën tijdens de braderie. Dit is in de loop van de jaren door verschillende personen gedaan. Nu wordt dit al vele jaren belangeloos gedaan door Bert Leijsen. Bert zit braaf de hele dag in de directiekeet te tellen.




Wist u dat...

- Bert het meest lastig wordt gevallen door Jan Voermans, met de vraag "hoeveel heeft de rommelmarkt al opgebracht"?
- Bert tegenwoordig wordt gecontroleerd door Jan van den Berg met zijn computer?
- Jan Kerstens jarenlang onze vaste loodgieter is geweest. Aansluiting bar en toilet.
- de EHBO al jarenlang ons bijstaat.
- Marcel Hoeven tijdens de braderie net zo'n duizendpoot is al André. Hij ook zijn familie inzet voor de rommelmarkt.


Braderieconcert
Het braderieconcert is van de laatste jaren. In het verleden was het de gewoonte dat op zondag nog de laatste rommel werd opgeruimd en vervolgens een rondwandeling over het braderie- en kermisterrein werd gemaakt. Dit om de omwonenden te bedanken dat zij de overlast weer doorstaan hadden. Vervolgens ging het met een noodgang naar een locatie om "het vat leeg te maken". Dit is jaren lang geweest bij Willem Smits en later bij Hennie Smits. Dit waren zeer gezellige bijeenkomsten, iedereen die zich had ingezet voor de braderie was welkom. Het was steeds weer verwonderlijk nadat het voor een ieder op zaterdagavond erg laat was geworden, alle leden weer present waren en niet in de laatste plaats de ploeg van de Fa. Huybregts die in de vroege ochtend de hele touwtrekbak weer had opgeruimd. Onder het voorzitterschap van Hennie Smits heeft het eerste braderieconcert plaatsgevonden. Eerst op het braderieterrein, later en tot nu toe bij Brasserie Candlelight.